Webinar Söyleşi Serisi #13 Emel Taşcıoğlu

Webinar Söyleşi Serisi #13 Emel Taşcıoğlu

•  26 Mayıs 2021 Çarşamba

Bu kapsamda onuncu söyleşi olarak 26.05.2021 tarihinde İnstagram üzerinden canlı yayın ile Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü Öğretim Görevlisi Cevahir Korhan Işıldak, TRT Ankara radyosu ses sanatçısı Emel TAŞÇIOĞLU ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Emel Hanım söyleşiye kendini tanıtarak başladı. Müziğe 5 yaşında “profesyonel” manada “güney kardeşler” adlı babası ve kardeşleri ile oluşturdukları grupla sahne almaya başlayan, 6 yaşında ilk 45’lik plağını dolduran ve TRT’nin tek kanal olduğu zaman kanalda icrâ yapan bir sanatçı olduğunu anlattı. Babasının “Emel 15 yaşına kadar sahnede program yapacak sonra sahneler Emel için bitecek” sözü üzerine 5 yaşında başladığı sanat hayatına 15 yaşına kadar ciddi manada festival, düğün, programlarla dolu dolu bir sanat hayatı yaşadığını aktardı. Gazi Müzik öğretmenliğinden mezun olup ilk atamasının Mersin’e olduğunu daha sonra evlenip Ankara’ya geldiğini ve bir süre sonra TRT’nin açtığı sınavla Radyo sanatçılığını kazandığını anlattı.

Küçük yaşlardan itibaren profesyonel anlamda müzik ile uğraştığı için sahne heyecanı, sahnenin verdiği sıkıntılı hisleri yaşamadan, bilmeden yetiştiği için sahne hayatını çok doğal bir süreç olarak yaşadığını belirtti.

Kaliteli olduğu sürece her tür müziği dinleyip öğrenmekten çekinmediğini ifade etti. Bu kapsamda Halk müziği dışında hem dinleyip icrâ ettiği müzik türleri hem eskiden beri bildiği türler olarak klasik türk müziği eserleri, arabesk, pop müziği türlerini söyledi.

Emel hanım söyleşiye Segâh makamında olduğu bilinen ancak aslında Hüzzâm makamında olduğunu belirttiği “Şu karşıki dağda kar var duman yok” türküsünü belirttiği Hüzzâm makamı haliyle seslendirerek devam etti.

Hiç duymadığı, bilmediği bir türküyü seslendirmesi gerektiğinde Emel Hanım; eserin makamsal özelliklerine, eserin sözlerine, yaşanmışlığı üzerine oluşan hikayesine, metronom özelliklerine bakarak çalışma yolunu izlediğini anlattı. Bu yolu; Bir “10 Muharrem” programı çekilirken alışılagelmiş icrâların dışında İran’da okunan bir kerbelâ ağıdı olan “laylay ebelfez” eserini çok hislenerek, çok severek seslendirdiğini anısıyla örnekledi.

Örnek aldığı icrâcıları Emel Hanım isim vermeden dönemin en iyilerini; hem TRT’nin tek kanal olduğu dönemlerdeki kaliteli programlarında ve babasının mesleğinin müzik olması hasebiyle seçici olarak dinlediğini anlattı.

Eser icrâsında yorum yapmanın düzgün yolunu Emel Hanım; kişinin önce eserlerin doğru halini, doğru notasını okuyarak uzun yıllar boyunca pişerek yetişmesi gerektiğini söyledi. Ancak bu şekilde yetişildiği zaman kişinin bu yetişmeden sonra yorum yapması gerektiğini, ancak bu şekilde yapılacak yorumun “doğru” olacağını aktardı.

Emel hanım söyleşiye “Gönül Dağı” türküsünü seslendirerek devam etti.

Söyleşiyi izlemek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Emel Taşcıoğlu Webinar #13