Webinar Söyleşi Serisi #2 Uğur Önür

Webinar Söyleşi Serisi #2 Uğur Önür

•  18 Mart 2021 Perşembe

Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü tarafından 18.03.2021 tarihinde Webinar internet söyleşi serisi İnstagram uygulaması, togukonservatuvar hesabı üzerinden canlı yayın ile gerçekleştirilmeye başlandı. Bu kapsamda ikinci söyleşi olarak; BigBlueButton programı üzerinden Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü öğretim görevlisi Aziz Destegül, TRT Ankara Radyosu sanatçısı ve Kabak Kemâne üstâdı Sayın Uğur Önür ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Müzik alanında gerçekleşen söyleşide Önür, genel olarak halk müziği, türkü derlemeleri, Kemâne enstrümanı ve ailesi hakkında bilgiler verdi.

Önür, söyleşi esnasında; Kabak Kemâne, Rebab, Iklık çalgılarını ve Yaylı Tanbura benzer perdesiz, isimsiz bir çalgıyı icrâ ederek tanıttı. Uğur bey, söyleşisinin ilk kısmında; talebe olduğu hocalarından, ailesinin halk müziğinin içinde nasıl bulunduğundan, Enstrüman icrâsında ustaları taklit etmenin nasıl olması gerektiğinden, Kemâne yapısının, adının değişme sürecinden, bir veya birden fazla yöre icrâsının bir kişinin kendi icrâsında nasıl ihtivâ edeceğinden, kişinin kendi icrâsına eleştiriyi nasıl yapacağını, kendi icrâsını beğenme konusuna nasıl yaklaşması gerektiğinden bahsetti. Sanatçı Önür, Söyleşi sırasında Kabak Kemane sazı ile taksim yaptıktan sonra “ördeğime kaz diyorlar eserini” icra etti. Ardından, yaptığı derleme çalışmalarından üzerinde durup amcasının türkü derlemelerini notaya aldığını, bu eserleri icra ettiği albümünü çıkardığını ve kendi derlediği türkülere kâr veya kazanç maksatlı yaklaşmadığını, bir hizmet gözüyle baktığını ve derlemelerdeki asıl kıymetli kişilerin kaynak kişilerin olduğunu, kendilerinin sadece vesile olduklarını söyledi. Ülkemizdeki konservatuvarlardaki Halk müziği eğitiminin eksikliklerinin, ülkece müzik eğitimin eksiklikleri ve olması gereken hususları anlattı. Farklılıklardan vazgeçip her manada birliğin sağlanması gerektiğinin üzerinde bilhassa duran Uğur Önür, katılımcılardan gelen Virtüöz olmak için ne kadar çalışmamız lazım sorusu üzerine; “enstrüman ile tabir-i caiz ise yatıp kalmak gerekiyor. İşiniz bu ise enstrümanınız için zaman ayırmak tabirini kullanmamak gerekiyor” dedi. Söyleşi sonunda Yaylı Tanbura benzer perdesiz, isimsiz bir çalgı ile günün anlam ve önemine binaen Çanakkale türküsünü icrâ etti.

Bu keyifli söyleşi ile devam eden Webinar söyleşi serisi Devlet Konservatuvarı tarafından 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar döneminde devam edecektir.

Söyleşiyi İzlemek İçin Aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.

Webinar Söyleşi Serisi #2 Uğur Önür (YOUTUBE)