Webinar Söyleşi Serisi #17 Aylin Şengün Taşçı

Webinar Söyleşi Serisi #17 Aylin Şengün Taşçı

•  21 Haziran 2021 Pazartesi

Bu kapsamda on yedinci söyleşi olarak 21.06.2021 tarihinde İnstagram üzerinden canlı yayın ile Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü Öğretim Görevlisi Aziz Destegül, Ses sanatçısı ve Milli Eğitim Bakan Danışmanı Aylin Şengün Taşçı ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Sayın Taşçı söyleşiye kendini tanıtarak başladı. Küçük yaşlarda TRT İstanbul Radyosu gençlik korosunda Batı müziği eğitimi alarak “soprano” olarak belli bir zamanda Batı müziği icrâsı yaptı. Siyasal Bilgiler Fakültesinde Lisans eğitiminden sonra farklı kuruluşlarda gazetecilik yaptı. Tanbûrî Necdet Yaşar ile bir röportaj vesilesi ile tanışıp, hocanın kendisinin sesini beğenmesi üzerine İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğuna 90’lı yıllarda girerek profesyonel anlamda sanat hayatına başladı. Toplulukta icracılıktan sonra 10 sene kadar topluluğun sanat yönetmenliğini yapıp ardından 5 sene kadar topluluğun müdürlüğünü yaptı. Toplulukta icrâcı iken solo albümler yapıp yurtiçi ve Uganda gibi spesifik ülkeler dahil yurtdışında konserler vererek hizmetine devam etti. Son yıllarda da Milli Eğitim Bakanımıza Danışmanlık yapmaktadır.  Genç kuşaklara Türk müziğini aktarmak amacı ile Türk müziği tarihi ve icrâsını hikayeleştirerek çeşitli liselerde hem anlatıp hem eser icrâsı ile örnekler yapmak temalı bir proje yaptı. Bu proje kapsamında 17 şehrimizde genç kuşaklara Türk müziğini aktarmaya devam etti. Projenin Millî Eğitim Bakanlığının dikkatini çekmesi üzerine bakan danışmanlığına gelen Taşçı, bir süre sonra Itrî, Merâgî, Dede Efendi isimli 3 tane Geleneksel Türk müziği kapsamlı Güzel Sanatlar lisesi açtıklarını söyledi.

Aylin hanım; birebir olarak İsmail Hakkı Özkan, Süheyla Altmışdört, Fırat Kızıltuğ, kayıtlardan ise Bekir Sıtkı Sezgin, Meral Uğurlu, Perihan Sözeri gibi büyük isimlerinden istifâde ettiğini söyledi.

Türk Müziğinde gelişim konusunda taklit etmenin çok ciddi bir şekilde yerinin olduğunu ve günümüzde kayıtlara ulaşma imkanının kolaylaşması üzerine taklit konusunun, birebir meşk olmadan uygulanabilirliğinin daha imkanlı olduğunu aktardı.

Afrika ve Avrupa’da verdikleri konserlerde oluşan hatıralarını anlatan Taşçı; Türk müziğinin dünyada ilgiyle ve şaşkınlıkla karşılanıp, talep edildiğini ve gittikleri yerlerdeki dinleyenlerin genellikle olması gereken saygıyı gösterdiklerini anlattı.

Aylin hanım, adeta kendisi ile özdeşleşen Amir Ateş’in Muhayyer Kürdî makamındaki “Bir kızıl goncaya benzer dudağın” isimli şarkısını seslendirerek söyleşiye devam etti.

Konservatuvarlardaki Türk müziği Repertuvarı derslerinin nasıl olması gerektiği konusunda Sayın Taşçı; çalışılacak eserin, mevcut iyi kayıtlarını dinleyip o kayıtlara göre eserin çalışılması gerektiğini söyledi. Bu şekilde öğrenilen eserin hemen rafa kaldırmayıp her zaman göz önünde tutulması gerektiğini anlattı.

“Mesleki eğitimde 1000 okul” adlı MEB projesi kapmasında sanatlarımız adına; güzel sanatlar lisesinde okuyan gençlerin kendi bölgelerinde belirli sayıdaki müzik öğrenmek isteyen gençleri talebe olarak alıp 2 ay süreyle eğitim verdiklerini, böylece öğrenme-öğretme atölyesi oluşturduklarını anlattı.

Yeni bir proje olarak “her ilde bir çalgı yapım atölyesi kurma” projesiyle hemhal olduğunu belirtti. Klasik Kemençe, Tanbûr gibi enstrümanların yapımının öğrenilip uygulanacağı bu proje ile çalgı yapımcılarının sayısının artmasını hedeflediklerini belirtti.

Türk müziği ile ilgilenen insanların diğer müzik türleriyle de ilgilenmesi gerektiğini aktaran taşçı; günümüz teknolojik imkanlarından istifade ederek diğer müzik türlerini öğrenip takip edilmesinin günümüz global dünyası kapsamında olması gerektiğini söyledi.

Kendi icrâlarını eleştirdiğini söyledi. İcrâ ettiği konser ve albümlerinin kayıtlarını daha sonra dinleyip “Bu konseri/albümü şimdi yapsam daha iyi yapardım” şeklinde kendisini, daha çok gelişmek adına eleştirdiğini belirtti.

Aylin hanım söyleşiye İsmâîl Dede Efendi’nin “Ey Büt-i nev edâ, olmuşum müptelâ” adlı Hicâz makamındaki eserini icrâ ederek söyleşiye son verdi.

Söyleşiyi izlemek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Webinar Serisi #17 Aylin Şengün Taşçı