Webinar Söyleşi Serisi #5 Baki Kemancı

Webinar Söyleşi Serisi #5 Baki Kemancı

•  7 Nisan 2021 Çarşamba

Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü tarafından Webinar internet söyleşi serisi, İnstagram uygulaması togukonservatuvar hesabı üzerinden canlı yayın ile gerçekleştirilmeye devam ediyor.

Bu kapsamda beşinci söyleşi olarak 07.04.2021 tarihinde İnstagram üzerinden canlı yayın ile Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Banu Geboloğlu, Keman Üstadı Baki Kemancı ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Baki bey söyleşiye kendini tanıtarak başladı. 6,7 yaşlarında babası ve dedesinden keman dersleri almaya başladığını, eğitimini İstanbul’da konservatuvar okuyarak geliştirip okul dışında çeşitli grup, dernek, cemiyetlerle beraber çalıştığını aktardı.

Sayın Kemancı; müziği, bilhassa keman icrâsını meslek edinmek için çok erken yaşlarda müziğe, kemana başlamanın makbul olduğunu belirtti. Geç yaşlarda müziğe, kemana başlandığı zaman çok ciddi seviyelere gelmenin zor olduğunu da ayrıca söyledi.

Türk müziği keman eğitimi konusunda Baki Bey, keman tutuşu, yay tutuşu, parmak pozisyonları gibi kemanın temel teknik eğitiminin evvela edinilmesi gerektiğini, daha sonra Türk Müziğinin detaylarını ilave etmek gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Banu hanımın “taksim icrâsı bir yetenek mi” sorusu üzerine Baki Kemancı; taksim etmeyi “saza kişinin kendisini enstrümanına döktüğü bir alan” olarak tarif etti. Taksim yapmak için taksim edilecek makamın teori, seyir gibi teknik bilgilerine hâkim olduktan sonra o makamda yapılacak doğaçlamanın daha güzel ve etkili olduğunu ifade etti.

Bu cevabın ardından sayın Kemancı; Nihâvend makamında bir taksim edip İstanbul’u anlatmaya çalıştığını söylediği “Boğaziçi” adlı bestesini icrâ etti.

Dinlediği icrâcılar ve bu konudaki tavsiyeleri sorusu üzerine; icrâ edilecek müziğin olmazsa olmaz makam, seyir, usul gibi teknik hususlarına emek vermek zorunda olunması gerektiğinin önemini vurguladı. Daha sonra Haydar Tatlıyay, Nubar Tekyay, Aslan Hepgür gibi büyük üstadları dinlediğini dile getirdi.

Bu keyifli söyleşi ile devam eden Webinar söyleşi serisi Devlet Konservatuvarı tarafından 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar döneminde devam edecektir.

Söyleşiyi izlemek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Webinar Serisi #5 Baki Kemancı (İnstagram)