Webinar Söyleşi Serisi #4 Yahya Geylan ve Canan Sezgin Geylan

•  1 Nisan 2021 Perşembe

Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü tarafından Webinar internet söyleşi serisi İnstagram uygulamasında togukonservatuvar hesabı üzerinden canlı yayın ile gerçekleştirilmeye devam ediyor.

Bu kapsamda Dördüncü söyleşi olarak 01.04.2021 tarihinde İnstagram üzerinden canlı yayın ile Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü öğretim görevlisi Aziz Destegül, T.R.T İstanbul radyosu ses sanatçısı Yahya Geylan ve Kültür ile Turizm Bakanlığı Keman ve Ses Sanatçısı Canan Sezgin Geylan ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Canan Sezgin ve Yahya Geylan çifti söyleşiye; kendilerini tanıtmak için musiki eğitimleri, okul ve iş hayatlarından bahsederek başladılar. Yahya Bey Bağlama, Ud, Yaylı Tanbur, gitar sazlarını icrâ etmekte olduğunu ve İzmir Konservatuvar mezunu olup İzmir radyosunda öğrenciliğinden beri görev yapmış olduğunu söylemiştir. Öğrenciliğinden sonra İzmir Radyosunda kadrolu çalışmaya başlamıştır. İstanbul Radyosuna daha sonra geçiş yaptığını aktarmıştır. Canan hanım ise enstrüman icrâsına önce Mandolin öğrenerek başlamış ve Keman icrâsına daha sonra geçip keman icracılığını meslek edinme seviyesine getirmiştir. Samsun belediye konservatuvarında eğitim almış olduğunu açıklayan Canan Hanım daha sonra Gazi Eğitim fakültesi müzik bölümünü hem Ankara radyosuna hem Ankara Devlet Korosuna giderek okuduğunu anlatmıştır.

Öğretim görevlisi Aziz Bey’in, Canan hanımın ve Yahya Bey’in hangi hocalardan meşk ettikleri sorusu üzerine Akın Özkan, Kutlu Payaslı gibi büyük hocalardan meşk ettiklerini anlatıp kayıtları olan eski saz ve ses sanatkarların kayıtlarından istifade ettiklerini anlattılar.

Söyleşi arasında Geylan çifti Neveser Gökdeş’in Segâh makamındaki “Kuş olup uçsam sevgilimin diyarına” adlı eserini icrâ etmişlerdir.

Sanatkâr çiftin ülkemiz Devlet Konservatuvarlarında Türk Müziği Repertuvar dersleri hakkındaki görüşleri kapsamında; teknik durumunun ses eğitimine uygun eserlerin, okuma tekniğini geliştirecek seçilmesinden sonra seçilen eserin klasik üslup dairesinde ölçü ölçü çalışılması gerektiği hususlarını beyan etmişlerdir.  Nefes ve ses egzersizlerinin yapılmasının önemini ayrıca belirten Canan Hanım, ses tellerinin egzersiz yaparak eser okumaya hazırlanması gerektiğini aktarmıştır. Yahya Bey bu kapsam Repertuvar dersinin uzun süreli olması gerektiğini vurgulamıştır. Derslerde öğrenilecek eserlerin sadece okunmasının saz ile icrâ edilmesinin öğretilmesinin yanında öğrenilecek eserlerin; icrâ eden sanatkarların kayıtlarının karşılaştırılması, eserlerin güfte/beste hikayelerinin anlatılması gibi bütün yönleriyle öğrenciye aktarılmasının daha sağlam bir eğitim olacağını söylemiştir.

Taksim yapma ve gazel okumanın bir yeteneğe bağlı mı olduğu konularındaki görüşleri sorulduğunda öncelikle Canan Hanım; bu durumun hem yetenek hem de düşünüp, ezber yapmayla birlikte oluştuğunu anlatırken Yahya Bey bu serbest icraları yapmak için makamlara, nazariyata hâkim olmak gerektiğini söylemiştir. Hocalar, bilhassa gazel okumanın büyük bir yetenek ile ayrı bir çalışmanın gerektiğini vurgulamıştır.

Türk Mûsikîsinde transpoze, taksim yapma ve harici teknik hususlara nasıl çalışılması gerektiğini detaylıca anlatmışlardır.

Bir sanatçının kendilerini eleştirmesinin kesinlikle olması gerektiği söyleyen Geylan çifti; kendi kayıtlarını tekrar tekrar dinleyip yaptıkları hataları tespit edip düzeltmeye bu şekilde çalıştıklarını belirtmişlerdir. Sanatçının alanı ne ise o alanda detaylı ve uzun çalışmanın şart olduklarını bilhassa vurgulamışlardır.

Yahya ve Canan Geylan, Söyleşiyi “tatlı dile güzel yüze doyulur mu” türküsünü icrâ ederek sonlandırmışlardır.

Bu keyifli söyleşi ile devam eden Webinar söyleşi serisi Devlet Konservatuvarı tarafından 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar döneminde devam edecektir.

Söyleşinin tamamını izlemek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Webinar Söyleşi Serisi #4 Yahya Geylan ve Canan Sevgin Geylan (İnstagram)